LLOYD SALON ROTTERDAM

Nieuwe ontwikkelingen in het Lloydkwartier:

 

'Molucan Legacies'

Op de Lloydkade Rotterdam zijn van 18 oktober t/m zondag 14 november 2021 zes foto-trotters te zien in het kader van het fotoproject 'Molucan Legacies’.

‘Molucan Legacies’ is een lopend project waarin fotograaf Elizar Veerman, historica Joaniek Vreeswijk en producent Uriël Matahelumual de krachten bundelen met als doel; een tijdloos ‘Document’ van de huidige Molukse Diaspora in Nederland. Door middel van het fotografisch en tekstueel documenteren, registreren en visualiseren van de huidige post-koloniale generaties en haar nalatenschap in Nederland.

Locatie:  Lloydkade Rotterdam

  -   tegenover het appartementencomplex Bonaventura

 

https://www.landelijkmoluksmonument.nl/moluccan-legacies/

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

'Lain Sayang Lain'

Vier generaties Molukkers in Rotterdam van Suzanne Liem. De expositie toont een dwarsdoorsnede van vier generaties Rotterdamse Molukkers.

Monumentale foto-expositie buiten, gedurende november 2021.

Locatie:  Lloydkade Rotterdam

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Interview i.v.m. SAWA woningbouw project

 

Informatie over de ontwikkelingen in het Lloydkwartier:

https://www.lloydkwartier-rotterdam.nl

 

De Stichting Lloyd Salon Rotterdam is vanaf 29-05-2020 aangemerkt als algemeen nut beogende instelling (ANBI) en als culturele ANBI

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

24-5-2021,

De LloydSalon meldt het volgende bericht:

 

Een Moluks monument op de Lloydkade

 

De Stichting Landelijk Moluks Monument zet zich in om een landelijk monument aan de Lloydkade in Rotterdam te realiseren. Een monument ter ere en uit respect voor de 1e generatie Molukkers die in 1951 met twaalf scheepsreizen naar Nederland werden overgebracht (12.500 personen). Een kunstwerk waarmee duidelijk wordt dat deze plek in het Lloydkwartier het begin markeert, de eerste voetstappen, van de Molukse gemeenschap in Nederland. Een belangrijke gebeurtenis in relatie tussen Molukkers en Nederlanders die reeds vier eeuwen bestaat. Gekozen is voor Rotterdam omdat aan de Lloydkade het eerste schip, de Kota Inten, 21 maart 1951 aankwam en het laatste 21 juni (acht schepen legden aan in Rotterdam, vier schepen in Amsterdam).

 

Ondermeer Centrum Beeldende Kunst en de dienst Stadsontwikkeling zijn hierbij betrokken. Financiering middels, donaties, sponsoring en fondswerving. In de planning is het de bedoeling dat dit jaar, 2021 een selectie kan worden gemaakt van meerdere voorstellen.

 

De LloydSalon zal de ontwikkelingen nauwgezet volgen en hierover berichten.

informatie:  https://www.landelijkmoluksmonument.nl

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

KETI KOTI  herdenking en viering

 

De stichting Gedeeld Verleden Gezamenlijke Toekomst  (GVGT) organiseert in samenwerking met de Gemeente Rotterdam op 30 juni 2021, 19.00 -20.30 uur, de avond voorafgaand aan de viering van 1 juli, een herdenkingsbijeenkomst bij het Rotterdamse slavernijmonument op de Lloydkade. Tijdens Keti Koti herdenken en vieren wij de afschaffing van de slavernij in Nederland en Suriname. Het bevrijdingsfeest vieren wij op 1 juli met een Keti Koti Festival.   Op die dag in 1863 werd de Emancipatiewet van kracht en werd slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen afgeschaft. Door de corona maatregelen kan niet iedereen hier naar toe komen. De organisatie wil de Herdenking live streamen via Facebook en Instagram.

Informatie:  https://ketikotirotterdam.nl

 

 


 

NIEUWS      >